pH kalibráló oldatok

Kalibrációkhoz leggyakrabban a pH 4.01, pH 7.01 és a pH 10.01 mérési pontokat alkalmazzuk. A standard oldatok mérési pontossága 25 °C hőmérséklet esetén ±0,02 pH.

A pH-mérők kalibrálása a puffer oldatok segítségével teljes pH-skálát lefedő tartományban végezhető a felhasználási igényeknek megfelelően.

Cégünk többféle pH kalibráló oldatot gyárt és forgalmaz, amelyek standard; technikai és ezredpontosságú oldatok. E széles kínálat alkalmazása sokrétű, amelyet későbbiekben részletezünk, hogy melyiknek mi a célja.

Standard oldatok

Valamennyi kalibráló oldatunk az iparági szabványok előírásainak megfelelően készül és különböző kiszerelésben vásárolhatók meg.

Fontos megjegyezni, hogy minden oldat előállítása hitelesített, de nem mindegyik tartozéka az ezt igazoló tanúsítvány, ami igény szerint megrendelhető a kalibráló oldathoz.
Ha mérési tanúsítványra van szükség, akkor vásárlás előtt érdeklődjön munkatársainknál. Kérdés esetén is szívesen állunk rendelkezésre.

ph 4.01 family
ph 7.01 family

Technikai kalibráló oldatok

A technikai kalibráló oldatok a standard oldatoknak megfelelő pontossággal rendelkeznek, és valamennyi ilyen oldat tartozéka a minőségi tanúsítvány. A technikai oldatok nagyobb választékban, azaz sokkal több pH-értéket foglal magában, melyekkel a teljes pH-tartomány lefedhető. Ennek a sokkal nagyobb pontosságot biztosító, többpontos kalibrálás esetén van jelentősége.

A két- vagy többpontos kalibrálás során egynél több kalibrálási ponttal történik a művelet. Ha például egy gyártási vagy ellenőrzési folyamat során ismert, hogy mi az a pH-érték, amely körül alakulnak a várható mérési eredmények, akkor a kétpontos kalibrálással biztosítható a még nagyobb mérési pontosság. Az egyik pont értéke a várható eredmény felett, a másik az alatt legyen.

Mi a pH érték ?

A pH az oldatok kémhatását fejezi ki, melynek értéke alapján savas, lúgos vagy semleges lehet. A pH érték a hidrogén ion aktivitásra utal, dimenzió nélküli mennyiség, értéke 0 és 14 pH között lehet. A tiszta víz pH-értéke 7, ezt nevezzük semleges értéknek, ennél kisebb pH<7 érték savasságot, a nagyobb 7<pH pedig lúgosságot jelez.

Nézzünk is konkrét példákat. A citromlé pH-értéke 2-3 értél között mozog, a szódavíz körülbelül pH 2,5, az almalé pedig pH 3 érték körüli. Ha tehát az említett példák pontos pH-értékére vagyunk kíváncsiak, akkor a mérés előtti kalibrálást 1,00 és 4,01 pH-értékű technikai oldatokkal végezzük el. Ezzel biztosítható, hogy a citromlé, szódavíz és almalé esetében várható tartományban a mérés a lehető legpontosabb legyen.

Miért van szükség kalibrálásra?

A kalibrálással biztosítjuk a pH-mérések pontosságát és megbízhatóságát, ezért javasolt a mérések előtti kalibrálás.
A pH-elektród működése az úgynevezett slope és offset értékek (ezeket a Nernst-féle egyenlet írja le) alapján határozható meg.
Fontos kiemelni, hogy az elektród jellemzői az idő múlásával változnak.

A kalibrálással az elektród állapota is felmérhető, ami során a slope és az offset értékek adnak visszacsatolást. Az offset az elektród által pH 7.01 esetében küldött jel nagysága mV mértékegységbenvan megadva. A slope a pH-érték egységenkénti változásai által tapasztalható mV-változás. Ha ezek az értékek jelentősen eltérnek az elvárhatótól a kalibrálás során, akkor igen valószínű, hogy az elektród sérült, szennyeződött vagy egyszerűen már túl régi és cserére szorul.

Click

A valóságban az elektród tényleges viselkedése nem teljesen egyezik meg a Nernst-féle egyenlet által leírtakkal. Ez az, ami miatt szükség van a kalibrálásra. A megfelelően végrehajtott kalibrálás segítségével korrigálhatók az elektród öregedéséből eredő változások. A kalibrálás során az ismert értékű puffer oldattal meghatározható a slope és az offset értéke, ezeket a műszer algoritmusa figyelembe veszi.

pH 10.01 family

Az oldatok kezelése és tárolása

Annak érdekében, hogy a kalibráló oldat minél tovább őrizze meg minőségét, fontos a megfelelő kezelés és tárolás.

Az oldat könnyen szennyeződhet, főként akkor, ha az elektródot közvetlenül a flakonba merítjük a kalibrálás során. Ezt NE tegyük, hiszen a szennyeződött oldattal többé nem hajtható végre pontos kalibrálás, azaz a mérések nem lesznek megbízhatók.

A kalibráláshoz mindig csak a szükséges mennyiséget töltsük ki egy mérőpohárba, amelyet előtte ioncserélt vízzel kiöblítettünk.
Az is rendkívül fontos, hogy a használt oldatot NE öntsük vissza a flakonba, mivel ez ugyanúgy beszennyezi a flakon tartalmát.

Bár a minél gyakrabban végrehajtott kalibrálás (akár naponta többször is folyamatos mérés esetén) az ajánlott gyakorlat, tisztában vagyunk vele, hogy ez időigényes művelet, és nem biztos, hogy például egy leterhelt minőség-ellenőrzési laborban van erre lehetőség. Ha nem olyan fontos a laboratóriumi pontosság, akkor elég hetente vagy kéthetente kalibrálni a műszert.

Soha ne tárolja a pH- vagy ORP-elektródákat desztillált vagy ioncserélt vízben. Ez lerövidíti az érzékelő élettartamát.

A bontatlan csomagolású oldat akár évekig is megőrizheti minőségét. Felbontás után a  pH 7 alatti értékű pufferek 3 hónapig használhatók, míg a pH 7 vagy ennél magasabb értékű oldatok legfeljebb 1hónapig.

Elektród helyes tárolásának módja

Az áteresztő membrán (junction) eldugulásának megelőzése és az elektród gyors reagálása a megfelelő tárolással biztosítható. Az érzékelő üveggömböt mindig tisztán és nedvesen kell tartani. Az elektródok helyes tárolására a CLNE tárolóoldat kiválóan alkalmas.

Tegyünk az elektród védőkupakjába annyi oldatot, hogy az ellepje az átvezetőt, majd tegyük a kupakot az elektród végére. Tárolóoldat hiányában 4,01 vagy 7,01 pH értékű kalibráló oldat is használható. Az elektródot nem szabad 7,01 pH feletti értékű oldatban, illetve desztillált vagy ioncserélt vízben tárolni!

Az elektród tisztítása

A pontatlan mérések leggyakoribb oka a szennyeződött vagy nem megfelelően tisztított elektród. Fontos észben tartani, hogy attól, hogy egy elektród tisztának látszik, még lehet rajta szemmel nem látható szennyeződés. Az érzékelő gömbön található lerakódás viszont jelentősen befolyásolja a kalibrálás és a mérés pontosságát, valamint a mérési stabilitást.

Az elektród szennyeződésének elsődleges jelei lehetnek az ingadozó mért érték, a kalibrálási rendellenességek (azaz nem kalibrálható) vagy a mérés lassú stabilizálódása.
Ellenőrizzük gyakran az elektród állapotát. Ha karcolások vagy repedések vannak az elektród felületén (különösen az érzékelő gömbön), akkor az elektródot ki kell cserélni.

Elektród szakszerű tisztítási módja

1. Az elektród leöblítése ioncserélt vízzel

Mielőtt a kalibráló oldatba merítenénk az elektródot, alaposan öblítsük le ioncserélt vízzel, így elkerülhető a kalibráló oldat szennyeződése. Az elektródot mindig le kell öblíteni bármilyen oldatba merítés előtt, illetve miután kivettük az oldatból. Az elektród leöblítésére az ioncserélt víz az ajánlott, de használható desztillált víz, vagy akár csapvíz is.

2. Friss puffer oldatok használata a kalibráláshoz

A kalibrálás annyira lesz pontos, mint a hozzá használt kalibráló puffer oldatok. A pH7 alatti értékű oldatokat a kinyitástól számított 3 hónapon belül el kell használni, a pH7 feletti értékű oldatok 1 hónapig őrzik meg minőségüket.

Az oldatok szennyeződésének elkerülése érdekében az elektródot nem szabad közvetlenül a flakonba meríteni, illetve a használt oldatot nem szabad visszaönteni a flakonba. Ha ugyanazt az oldatot több kalibráláshoz is szeretnénk használni, akkor célszerű lezárható edénybe kitölteni. Az edényben tárolt oldatot rendszeresen cserélni kell, a használattól függően naponta vagy hetente. A tasakos kiszerelésű oldatok egy kalibrálásra elegendő, azonnal használható oldatot tartalmaznak, így ideálisak akár a terepen végzett mérések során végrehajtott kalibráláshoz is.

Fontos megjegyezni, hogy a bázikus puffer oldatok (azaz a 7,01 pH és afeletti értékűek) kevésbé stabilak, mint a savas oldatok. Ennek oka az oldatba diffundáló légköri szén-dioxid. Sokáig álló, kitöltött oldatok esetében előfordulhat, hogy a tényleges érték alacsonyabb, mint az oldat névleges értéke, ami a kalibrálás (ebből fakadóan a mérés) pontatlanságát eredményezi.

3. Elektród tisztítása

A tisztításhoz az elektród hegyét a CLNE általános tisztító oldatába kell meríteni 15-30 percre. Az elektród alkalmazási területétől függően a szennyeződés és lerakódás milyensége sokféle lehet. A különböző szennyeződések eltávolításához a szennyeződés természetének megfelelő tisztítóoldat használata szükséges.

A tisztítási folyamt után az elektródot alaposan öblítsük le ioncserélt vízzel, majd áztassuk CLNE tárolóoldatba legalább a mérést megelőző 2-3 órára. Ezután kalibráljuk az elektródot, majd kezdjük meg a mérést. A legjobb eredmény érdekében az elektródot akár egy teljes éjszakára a tárolóoldatban lehet hagyni.