TDS méréshez kalibráló oldatok

A CLNE prémium minőségű mg/l-es, ppm-ben is kifejezett TDS-kalibrációs oldatokat gyárt és forgalmaz, amelyet a NIST nyomon követhető az alkalmazott sók oldataival szemben készítenek.
A CLNE oldatok címkéjén jól láthatóan fel van tüntetve a tételszám és a lejárati idő, a kupakok légmentesen zárnak, ezzel is biztosítva az oldat minőségét.
A CLNE TDS kalibrációs oldatait kifejezetten úgy alakították ki, hogy bontatlan palack esetén a gyártástól számított 5 év lejárati idő legyen.

A CLNE standard TDS kalibráló oldatok segítségével leggyakrabban 382 mg/l, 800 mg/l, 1500 mg/l, 6.44 g/l és 12.41 g/l értékeken kalibrálunk, természetesen használhatók ettől eltérő standard oldatok is alkalmazási igényektől függően. A kalibráló standard oldatok mérési értéke nagy mértékben hőmérséklet függő, ezért fontos mindig figyelembe venni az adott hőmérsékletet méréskor.

Mit jelent a TDS?

A vezetőképességből származtatható egyik mennyiség az úgynevezett összes oldott sótartalom, idegen rövidítéssel „Total Dissolved Solids”. Ez tulajdonképpen a vizsgált oldatban található oldott (mind szerves és szervetlen) anyagok mennyiségére utal. Mértékegysége a mg/l (ppm) vagy a g/l (ppt).

A TDS-mérés alapvetően egy közvetett mérés, mivel az eredményt a mért vezetőképességből származtatjuk. Minden oldat esetében létezik egy úgynevezett átváltási tényező, amelynek segítségével a mért EC alapján kiszámítható a TDS mértéke. A tényező egy anyag ismert oldott sótartalma alapján határozható meg. Lássunk is egy példát erre: 56 g/l TDS esetében a vezetőképesség 800 mS/cm. Mivel 800*0,07=56, így a tényező értéke 0,07.

A TDS kalibráló oldat szakszerű tárolása

Annak érdekében, hogy a kalibráló oldat minél tovább őrizze meg minőségét, fontos a megfelelő kezelés és tárolás.

Az oldat könnyen szennyeződhet, főként akkor, ha az elektródot közvetlenül a flakonba merítjük a kalibrálás során. Ezt NE tegyük, hiszen a szennyeződött oldattal többé nem hajtható végre pontos kalibrálás, azaz a mérések nem lesznek megbízhatók. A kalibráláshoz mindig csak a szükséges mennyiséget töltsük ki egy mérőpohárba, amelyet előtte ioncserélt vízzel kiöblítettünk. Az is rendkívül fontos, hogy a használt oldatot NE öntsük vissza a flakonba, mivel ez ugyanúgy beszennyezi a flakon tartalmát.