Tisztító oldatok pH és ORP elektródok részére

A CLNE tisztítóoldatok speciálisan elektródák tisztításához készültek, amelyek általános és specifikus célra is egyaránt alkalmas, mint például a mérések során előforduló szennyeződések, alga, gomba vagy baktériumok ellen.

A CLNE általános célú tisztítóoldat, amely számos alkalmazáshoz használható. Az elektródák beszennyeződhetnek a használat során, és pontatlan eredményeket adnak, még akkor is, ha pH-pufferben helyesen olvasnak le.

A CLNE tisztítóoldatai eltávolítják azokat a szennyeződéseket és maradványokat, amelyek az elektródák felületén maradnak, amikor mérés közben a mintákba merülnek, vagy ha helytelenül tárolják őket. CLNE azt javasolja, hogy rendszeresen tisztítsa meg az elektród gömb felületét és a membránt azért, hogy a szonda mindig tiszta legyen, és elkerülje a membrán eltömődését.

Miért van szükség elektród tiszító oldatra?

A pH mérési pontatlanság leggyakoribb oka a nem tiszta vagy nem megfelelően tisztított elektróda. Ezt nagyon fontos felismerni, mert a kalibrálás során a műszer feltételezi, hogy az elektróda tiszta, és a kalibrálási folyamat során keletkezett szabványosítási görbe érvényes referencia marad a következő kalibrálásig. A ma forgalomban lévő pH-mérők körülbelül ±60 mV offset feszültséget tesznek lehetővé. A 0 mV-tól való eltérés nem szokatlan, de ideális esetben nem lehet nagyobb ±30 mV-nál. A kalibrálási folyamat kompenzálja az eltolási feszültség változását. Ha az mV-eltolás továbbra is eltér, és a mérőt egy piszkos elektródával kalibrálják, akkor pontatlan leolvasást eredményez.

Idővel, a hasznlat során a jelen levő részecskék lerakódhatnak az elektróda érzékelő felületén. A nem megfelelő használat és a lejárt oldatok is okozhatnak hasonló hibát.

Az elektród tisztító oldat használata

A kalibrálás előtt fontos az elektród szakszerű tisztítása a pontos mérés érdekében. Az elektród érzéklelő tiszta és friss oldatban történő tisztítása biztosítja a pontos kalibrálást.

A tisztítás egy gyors és hatékony rutin, amelyet rendszeresen el kell végezni az elektróda szennyezés eltávolítása és az átersztő (junction) eltömődésének elkerülése érdekében. Ha az elektródát 15-20 percre egyszerűen a CLNE tisztítóoldatba merítjük, az feloldja az ásványi lerakódásokat vagy egyéb nem kívánt bevonatokat.

Az elektród tisztítása

A pontatlan mérések leggyakoribb oka a szennyeződött vagy nem megfelelően tisztított elektród. Fontos észben tartani, hogy attól, hogy egy elektród tisztának látszik, még lehet rajta szemmel nem látható szennyeződés. Az érzékelő gömbön található lerakódás viszont jelentősen befolyásolja a kalibrálás és a mérés pontosságát, valamint a mérési stabilitást. Az elektród szennyeződésének elsődleges jelei lehetnek az ingadozó mért érték, a kalibrálási rendellenességek (azaz nem kalibrálható) vagy a mérés lassú stabilizálódása.
Ellenőrizzük gyakran az elektród állapotát. Ha karcolások vagy repedések vannak az elektród felületén (különösen az érzékelő gömbön), akkor az elektródot ki kell cserélni.

Click

Az elektród tisztító oldat tárolása

A CLNE tisztítóoldatokat tároló flakonokok légmentesen zártak a minőség biztosítása érdekében. Az oldattároló flakonon minden esetben szerepel lejárati dátum és tételszám. Az oldat tárolása fénytől védett módon, szobahőmérsékleten biztosítja a garantált minőséget, az oldatot ne fagyasszuk.

Elektród szakszerű tisztítása

1. Az elektród leöblítése ioncserélt vízzel

Mielőtt a kalibráló oldatba merítenénk az elektródot, alaposan öblítsük le ioncserélt vízzel, így elkerülhető a kalibráló oldat szennyeződése. Az elektródot mindig le kell öblíteni bármilyen oldatba merítés előtt, illetve miután kivettük az oldatból. Az elektród leöblítésére az ioncserélt víz az ajánlott, de használható desztillált víz, vagy akár csapvíz is.

2. Friss puffer oldatok használata a kalibráláshoz

A kalibrálás annyira lesz pontos, mint a hozzá használt kalibráló puffer oldatok. A pH7 alatti értékű oldatokat a kinyitástól számított 3 hónapon belül el kell használni, a pH7 feletti értékű oldatok 1 hónapig őrzik meg minőségüket.

Az oldatok szennyeződésének elkerülése érdekében az elektródot nem szabad közvetlenül a flakonba meríteni, illetve a használt oldatot nem szabad visszaönteni a flakonba. Ha ugyanazt az oldatot több kalibráláshoz is szeretnénk használni, akkor célszerű lezárható edénybe kitölteni. Az edényben tárolt oldatot rendszeresen cserélni kell, a használattól függően naponta vagy hetente. A tasakos kiszerelésű oldatok egy kalibrálásra elegendő, azonnal használható oldatot tartalmaznak, így ideálisak akár a terepen végzett mérések során végrehajtott kalibráláshoz is.

Fontos megjegyezni, hogy a bázikus puffer oldatok (azaz a 7,01 pH és afeletti értékűek) kevésbé stabilak, mint a savas oldatok. Ennek oka az oldatba diffundáló légköri szén-dioxid. Sokáig álló, kitöltött oldatok esetében előfordulhat, hogy a tényleges érték alacsonyabb, mint az oldat névleges értéke, ami a kalibrálás (ebből fakadóan a mérés) pontatlanságát eredményezi.

3. Elektród tisztítása

A tisztításhoz az elektród hegyét a CLNE általános tisztító oldatába kell meríteni 15-30 percre. Az elektród alkalmazási területétől függően a szennyeződés és lerakódás milyensége sokféle lehet. A különböző szennyeződések eltávolításához a szennyeződés természetének megfelelő tisztítóoldat használata szükséges.

A tisztítási folyamat után az elektródot alaposan öblítsük le ioncserélt vízzel, majd áztassuk CLNE tárolóoldatba legalább a mérést megelőző 2-3 órára. Ezután kalibráljuk az elektródot, majd kezdjük meg a mérést. A legjobb eredmény érdekében az elektródot akár egy teljes éjszakára a tárolóoldatban lehet hagyni.