Vezetőképesség méréshez kalibráló oldatok

Vezetőképesség mérő műszerek kalibrálásához leggyakrabban 84 µS/cm, 1413 µS/cm, 12 880 µS/cm és 80 000 µS/cm mérési pontokat alkalmazunk, természetesen lehetnek ettől eltérő standard oldatok is alkalmazási igényektől függően. A kalibráló standard oldatok mérési értéke nagy mértékben hőmérséklet függő, ezért fontos mindig figyelembe venni az adott hőmérsékletet méréskor.

Valamennyi kalibráló oldatunk az iparági szabványok előírásainak megfelelően készül és különböző kiszerelésben vásárolhatók meg. Fontos megjegyezni, hogy minden oldat előállítása hitelesített, de nem mindegyik tartozéka az ezt igazoló tanúsítvány, ami igény szerint megrendelhető a kalibráló oldathoz. Ha igazoló tanusítványra van szükség, akkor vásárlás előtt érdeklődjön munkatársainknál. Kérdés esetén is szívesen állunk rendelkezésre.

A CLNE kalibráló oldatai prémium minőségű adott vezetőképességű oldatok, amelyet vezetőképesség-mérővel szabványosítottak, és amelyet NIST 2202 SRM (Standard Reference Material) kálium-kloriddal kalibráltak ioncserélt vízben analitikai használatra az ISO 3696/BS39786/BS39786 szerint. A megoldások elkészítéséhez használt kiegészítő felszerelések közé tartoznak a hitelesített súly-ellenőrzött mérlegek, az A osztályú üvegedények és a tanúsított hőmérők.

Mi az elektromos vezetőképesség?

Sokféleképpen hívhatjuk, mint például elektromos vagy elektrolitikus vezetőképességnek, EC (Electrical Conductivity) vagy „vezkép”-nek.
Az EC az egy adott szakaszon mért vezetőképesség mértéke. Mértékegysége a Siemens/cm (S/cm, mS/cm vagy µS/cm). Az „adott szakaszt” más néven cellaállandónak is nevezik, amely nem más, mint a vezetőképesség mérésére szolgáló szonda egyik meghatározott jellemző paramétere.

A CLNE prémium minőségű, meghatározott µS/cm vezetőképesség szerinti szabvány érték, amelyet a NIST nyomon követhető kálium-klorid oldatával szemben állítanak elő. A CLNE vezetőképességgel rendelkező oldatok címkéjén minden esetben fel van tüntetve a tételszám és a lejárati idő, és kupakok légmentesen zárnak, hogy biztosítsák az oldat minőségét. A CLNE oldatok szabvány által biztosított értékeit úgy alakították ki, hogy egy bontatlan palack esetében a gyártástól számított 5 év lejárati idő legyen.

A flakonokra nyomtatott hőmérsékleti diagram a tényleges µS/cm értéket mutatja meg különböző hőmérsékleteken.

Vezetőképesség mérési alapjai

Az EC lényegében koncentrációmérésen alapul. Fontos megjegyezni, hogy nem kifejezetten egy adott koncentráció mérésére szolgál, mivel nem minden anyag képes az áram vezetésére, így azok mennyisége e mérési módon nem vizsgálható. Csak azok az anyagok rendelkeznek vezetőképességgel, amelyekben ionok találhatók. Az ionok pozitív vagy negatív töltések szállítására képesek egy folyadékban. Ha például vízben cukrot oldunk fel, akkor az nem nagyon változtatja meg a víz vezetőképességét. Ennek oka az, hogy a cukor nem bomlik töltéstovábbításra képes ionokra.
A vezetőképesség közvetlen kapcsolatban áll az oldott ionos anyagok koncentrációjával.

Hőmérséklet befolyásoló hatás

A vezetőképesség mérését befolyásolja a hőmérséklet. Ennek az az oka, hogy a hőmérséklet hatással van az ionok viselkedésére. Magasabb
hőmérséklet esetén az ionok aktivitása nő, így csökken az ellenállás és nő a vezetőképesség. Alacsony hőmérséklet mellett csökken az ionok
energiája, így nő az ellenállás és csökken a vezetőképesség. Mindezek miatt elengedhetetlen a mérések hőmérséklet-kompenzálása. Ezt a
szondába épített hőérzékelő sbiztosítja, amely lehetővé teszi a kompenzálást egy referencia hőmérséklethez képest.

Click

Vezetőképesség kalibráló oldat szakszerű tárolása

Annak érdekében, hogy a kalibráló oldat minél tovább őrizze meg minőségét, fontos a megfelelő kezelés és tárolás.

Az oldat könnyen szennyeződhet, főként akkor, ha az elektródot közvetlenül a flakonba merítjük a kalibrálás során. Ezt NE tegyük, hiszen a szennyeződött oldattal többé nem hajtható végre pontos kalibrálás, azaz a mérések nem lesznek megbízhatók. A kalibráláshoz mindig csak a szükséges mennyiséget töltsük ki egy mérőpohárba, amelyet előtte ioncserélt vízzel kiöblítettünk. Az is rendkívül fontos, hogy a használt oldatot NE öntsük vissza a flakonba, mivel ez ugyanúgy beszennyezi a flakon tartalmát.

Miért fontos ismerni a víz vezetőképességét?

A vezetőképesség számos ipari alkalmazási terület számára lehet fontos. Nézzünk néhány példát. A csővezetékekben, vízmelegítőkben, bojlerekben nagy mennyiségű víz áramlik keresztül. A vízben lehetnek szennyeződések, amelyek kiülepedése, kivállása gondokat okozhat a vízmelegítők működésében. A melegítés során a víz gőzzé alakul, a szennyeződés viszont visszamarad. Idővel ennek mennyiség jelentősen megnőhet, ami a bojler hatékonyságát csökkenti.

Víztiszítás

Előkezelés során a beérkező víz vizsgálata figyelmeztetheti a kezelőszemélyzetet a víz ásványianyag-tartalmának, vezetőképességének és pH-értékének változásaira a hatékony működés fenntartása érdekében.Az ioncserélő gyanta regenerálása vizes sóoldattal történik, amelynek koncentrációját széles tartományú vezetőképességi mérés alapján szabályozza a rendszer.

Felületkezelés

Számos felületkezelési eljárás létezik, ezek közös vonása a kezelés közbeni öblítés, amellyel a kezelendő fémfelületeken található szennyeződés távolítható el. A fémfelületekről lemosott szennyeződések az öblítéshez használt vizet is szennyezik, így az idővel használhatatlanná válik. A víz takarékos felhasználáshoz célszerű a vezetőképesség mérése, mivel az EC alapján megbecsülhető, hogy az öblítővíz mennyire szennyeződött.

Gyógyszeripar

A vezetőképesség a gyógyszergyártás során is fontos szerepet játszik, mivel e méréssel ellenőrizhető a gyógyszerek készítéséhez használandó víz minősége. A gyógyszergyárak nagyon szigorú minőségi elvárásokkal dolgoznak. A vezetőképesség és a TOC mérésén keresztül biztosítani lehet, hogy a vízminőség a szabályozási határértékeken belül maradjon.